dimecres, 28 de gener del 2009

Presentació (I)

El 29 de gener farà 70 anys de l’entrada de les tropes del General Franco a Caldes de Montbui. Una dada com aquesta ens l’ha refrescat el llibre “Caldes de Montbui 1936-1939. Entre la il·lusió i el dol”. Una excel·lent revisió del que van ser aquells anys a la nostra vila. El meu agraïment més sincer a totes les persones que l’han fet possible. Alguns de nosaltres, com jo mateix, fill d’Enriqueta Codina i nét d’en Daniel Codina Cortès, hem completat la nostra imatge d’aquells anys. La imatge d’uns fets que sentim propers. Aquells foren uns anys d’il·lusió, de passions, de construcció,... i alhora uns anys de dol, de patiment, de destrucció. Recordar és important per aprendre i per atrevir-se a treballar amb il·lusió.

Si aquest llibre s’hagués escrit fa trenta anys tindria molta més informació, perquè en aquells moments hi havia molts més testimonis d’aquells anys de revolució i guerra civil. Però probablement encara no es podia escriure un llibre com aquest. L’acabament de la dictadura del General Franco i la posterior transició, fa aproximadament trenta anys, va tornar a ser una etapa d’il·lusió, de passió, de construcció. La nostra vila va canviar enormement un altre cop. A molts calderins i calderines, la dictadura i la transició són també anys que ens agradaria poder revisar.

El 29 de gener és la data d’una derrota pel nostre poble. Com a catalans ja estem acostumats a celebrar derrotes com l’11 de setembre. Us proposo continuar el treball iniciat fa més de 70 anys. Avui la nostra vila té escoles de preescolar, de primària, de secundària, té un centre de salut, té policia municipal i mossos d’esquadra, té tots els serveis que ja fa tants anys eren capaços d’imaginar. Hi ha però un servei que no hem aconseguit restablir tal com cal. Tal com ens recorda el llibre, en aquells anys de revolució es constituí l’Escola Municipal d’Ensenyament Complementari. A Caldes disposem d’una escola d’adults que per les seves moltes limitacions no pot complir correctament amb les necessitats de la nostra població. Caldes pot tornar a ser pionera, us proposo convertir l’escola d’adults en l’Escola Municipal d’Ensenyament Complementari. Una iniciativa que caldria que fos de l’Ajuntament, però amb el suport de la diversa i ben formada societat que avui té Caldes. Una escola per donar un servei als joves que han fracassat en l’ensenyament regular, però en fer-se més grans volen intentar recuperar el temps perdut, i una escola per posar a disposició de la vila ensenyaments diversos per les persones inquietes (cursos d’introducció a la tecnologia, a la ciència, a la història, a la literatura, a la diversitat cultural,...), formació a l’abast de tothom però a nivell universitari. Una escola que pugui recollir les moltes iniciatives que ja existeixen donant-los suport. Podem fer un treball de qualitat i innovador, més que una qüestió econòmica és una qüestió de treball. L’Ajuntament pot actuar d’impulsor i molts dels que som ciutadans podem aportar els nostres coneixements i recursos.

El 29 de gener podria és una bona data per proposar l’inici del treball per crear l’Escola Municipal d’Ensenyament Complementari de Caldes de Montbui.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada